Marketing trends die je niet kan negeren in 2023

In een glazen bol kijken en ontdekken wat de trends zijn voor 2023?
Het zou mooi zijn maar jammer genoeg niet realistisch. 
Marketing is een constant evoluerende sector. Het is belangrijk om te investeren in nieuwe trends en vooral mee te zijn. 

Maar wat zijn nu net die trends?
Hieronder ga ik dieper in op 6 trends die 2023 gaan domineren.


#1: Artificiële Intelligentie 

Het is lang een gimmick geweest waar veel mensen sceptisch tegenover stonden. Gelukkig is die tijd voorbij. AI heeft zijn intrede gevonden in marketing en is een echte evolutie. 
 
Op het einde van 2022 zijn er verschillende tools op de markt gekomen die het schrijven van teksten, het maken van foto’s en en analyseren van data veel eenvoudiger hebben gemaakt. 
 
Wat vroeger enkel door mensen gedaan kon worden, kan een computer nu vlotjes overnemen. AI kan dus helpen om de marketinginspanningen te verlichten. 

Er zijn verschillende voorbeelden van AI  binnen marketing

Chatbots:
 
Dit zijn AI-aangedreven assistenten die met klanten kunnen communiceren via chat of messaging-apps. Ze kunnen vragen van klanten beantwoorden, informatie geven over producten of diensten en zelfs helpen bij aankoopbeslissingen.
 

Spraakassistenten:

Spraakassistenten, zoals Amazon’s Alexa of Google Assistant, kunnen worden geïntegreerd in marketingcampagnes om informatie te verstrekken over producten of diensten, of om aankopen te vergemakkelijken.

Personalisatie:
 
AI-gestuurde assistenten kunnen worden gebruikt om marketinginspanningen te personaliseren door klantgegevens te analyseren en te gebruiken om aanbevelingen of aanbiedingen op maat te maken.
 
Voorspellende analyses:
 
AI kan je gebruiken om klantgegevens te analyseren en toekomstige trends of patronen te voorspellen.
 
Content creatie:
 
AI kan gebruikt worden om marketing content te creëren, zoals posts op sociale media of e-mailcampagnes.
 

Onthoud wel dat AI een aanvulling is op jouw marketingstrategie. Gebruik het in combinatie met je eigen gezonde boerenverstand. 


#2: Automatisering 

 
Automatisering wordt snel een essentieel hulpmiddel voor elk bedrijf dat in 2023 concurrerend wil blijven. Door processen als lead capture en klantsegmentatie te automatiseren, kunnen bedrijven hun activiteiten stroomlijnen en meer tijd vrijmaken voor inspanningen om klanten te binden. 
 

Manieren om automatisering in te zetten:

 
E-mailmarketing:
 
Marketingautomatiseringssoftware kan worden gebruikt om gerichte e-mailcampagnes te sturen naar specifieke klantsegmenten op basis van hun gedrag of demografische gegevens.
 
Sociale media:
 
Social media automation tools kunnen worden gebruikt om posts te plannen, in gesprek te gaan met volgers of advertenties te richten op specifieke doelgroepen.
 
Ad targeting:
 
Tools voor advertentietargeting kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen aan specifieke doelgroepen op basis van hun interesses of demografische gegevens.
 
Leadgeneratie:
 
Marketingautomatiseringssoftware kan worden gebruikt om potentiële leads te identificeren en ze door het verkoopproces te leiden.
 
A/B-testen:
 
Marketingautomatiseringstools kunnen worden gebruikt om A/B-tests uit te voeren om de meest effectieve marketingstrategieën en -tactieken te bepalen.
 


#3: Social Media Advertising 

 
Social media is niet langer een “nice-to-have”, maar eerder een “must have” voor bedrijven. De platformen bieden meer geavanceerde targeting opties dan ooit tevoren, wat betekent dat marketeers nu precies de juiste mensen kunnen bereiken met hun boodschap. 
 

Welk platform gebruik je?

 
Facebook:
 
Facebook is een van de meest populaire social media platforms voor reclame, met een groot en divers gebruikersbestand. Adverteerders kunnen zich richten op specifieke doelgroepen op basis van demografische gegevens, interesses en gedrag.
 
Instagram:
 
Instagram is een visueel platform dat populair is bij merken en influencers. Adverteerders kunnen de reclametools van Instagram gebruiken om specifieke doelgroepen te bereiken en producten of diensten te promoten.
 
Twitter:
 
Twitter is een social media platform waarmee adverteerders zich kunnen richten op gebruikers op basis van hun interesses en gedrag. Adverteerders kunnen gepromote tweets maken of adverteren via de promoted account en promoted trends opties van het platform.
 
LinkedIn:
 
LinkedIn is een professioneel netwerkplatform dat populair is bij bedrijven. Adverteerders kunnen de advertentietools van LinkedIn gebruiken om zich te richten op specifieke functietitels, industrieën en locaties.
 
Pinterest:
 
Pinterest is een visueel zoekplatform waarmee adverteerders zich kunnen richten op gebruikers op basis van hun interesses en zoektermen. Adverteerders kunnen gepromote pins maken of adverteren via de gepromote accountopties van het platform.
 
TikTok:
 
TikTok is een social media platform dat populair is bij jongere gebruikers. Adverteerders kunnen de reclametools van TikTok gebruiken om specifieke doelgroepen te bereiken en producten of diensten te promoten.
 
In het algemeen zal de keuze van het platform voor social media advertising afhangen van de doelgroep en de doelstellingen van de campagne.
 

#4: Personalisatie

Personalisatie is de sleutel als het gaat om contact met klanten in 2023. Bedrijven moeten streven naar gepersonaliseerde ervaringen voor elke individuele consument.

Van het personaliseren van e-mails op basis van gebruikersgedrag tot het aanpassen van productaanbevelingen op basis van eerdere aankopen, er zijn talloze manieren waarop bedrijven personaliseringstechnieken kunnen gebruiken om de betrokkenheid te vergroten en de verkoop te stimuleren.

#5: Video

Video blijft één van de meest effectieve communicatievormen in het huidige digitale landschap. In 2023 zou video een nog grotere rol moeten spelen als bedrijven op zoek gaan naar nieuwe manieren om hun publiek aan zich te binden en relaties met hen op te bouwen.

Of het nu gaat om het livestreamen van evenementen of het maken van educatieve video’s die kijkers iets nieuws leren over uw product of dienst – video-inhoud moet bovenaan uw lijst staan als het tijd is voor het plannen van uw marketingstrategie volgend jaar.

#6: Influencer Marketing

Influencer marketing is de afgelopen jaren steeds populairder geworden en dat blijft zo in 2023. Door met influencers te werken, kunnen merken nieuwe doelgroepen aanspreken.

Het maakt het voor bedrijven gemakkelijker dan ooit om hun boodschap snel en effectief over te brengen zonder al te veel geld te hoeven uitgeven aan traditionele reclamemethoden zoals tv-commercials of radiospots.

Houd deze trends niet alleen in je achterhoofd; ga ermee aan de slag. Moet je ze allemaal implementeren in je marketingstrategie? Nee natuurlijk niet. Kijk naar je doelen en kies dan de geschikte trends.

Ik wens je veel succes! Hulp nodig? Neem dan gerust contact met me op.